Gripi te diabetikët, këshilla për ta kaluar pa probleme

Gripi dhe infeksionet e tjera virale mund të çojnë në nivele më të larta të sheqerit në gjak dhe të rritin rrezikun e komplikimeve serioze afatshkurtra, sidomos komplikime afatshkurtra si ketoacidoza.

Njerëzit me diabet zakonisht kanë një rrezik më të madh nëse i kap gripi pasi ato mund të paraqesin vështirësi të rëndësishme me menaxhimin e diabetit. Gripi është një infeksion viral që kapet lehtë përmes inhalimit të pikave të vogla të lëshuara kur dikush me virusin e gripit aty afër kollitet ose teshtin. Një ndërlikim i rrezikshëm i gripit është pneumonia dhe njerëzit me diabet janë më në rrezik të zhvillojnë këtë ndërlikim sesa njerëzit pa diabet. Gripi dhe infeksionet e tjera virale mund të çojnë në nivele më të larta të sheqerit në gjak dhe të rritin rrezikun e komplikimeve serioze afatshkurtra, sidomos komplikime afatshkurtra si ketoacidoza.

Shenjat

Simptomat e gripit mund të ndodhin shpejt dhe përfshijnë: dhimbje të forta dhe dhimbje në nyje, ethe; lëkura e nxehtë, e ndezur; dhimbje koke; kollë e thatë, dhimbje e fytit dhe shkarkim nga hunda.

Komplikimet e gripit

Influenca mund të çojë në infeksione gjoksi që mund të zhvillohen në pneumoni. Komplikime të rralla përfshijnë tonsilitis, meningjit dhe encefalitis. Gripi mund të jetë një vrasës dhe është përgjegjës për rreth 600 vdekje në vit. Gjatë një epidemie, gripi mund të vrasë mijëra njerëz në një vit.

Diabeti dhe medikamentet e gripit

Disa ilaçe kundër gripit janë të përshtatshme për njerëzit me diabet. Disa ilaçe kundër gripit do të jenë më të përshtatshme për njerëzit me diabet se sa të tjerët. Për shembull, disa medikamente të gripit përmbajnë barna anti-inflamatore jo steroide, të tilla si ibuprofen, të cilat zakonisht nuk rekomandohen për njerëzit me diabet, sepse ato mund të rrisin rrezikun e problemeve të zemrës. Një numër i medikamenteve të gripit mund të përmbajnë një nivel relativisht të lartë të sheqerit që mund të paraqesin një sasi të caktuar të vështirësive në rritje me menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak. Versionet më të ulëta të sheqerit duhet të jenë zakonisht të disponueshme dhe farmacisti juaj duhet të jetë në gjendje t’ju ndihmojë të zgjidhni një mjekim të përshtatshëm.

Niveli i sheqerit në gjak

Gripi zakonisht shkakton një rritje të niveleve të glukozës në gjak, megjithëse njerëzit në hipotensionin që shkaktojnë ilaçet mund të jenë në rrezik për nivele shumë të ulëta të sheqerit nëse merret karbohidrat i pamjaftueshëm kur sëmuret. Nëse (në shumicën e rasteve, kur) keni grip, është e rëndësishme të kontrolloni nivelet e glukozës në gjak më rregullisht se zakonisht. Përderisa keni grip, kontrolloni sa më shpesh që është e mundur, sepse ndjenjat e sëmundjes mund të maskojnë simptomat e sheqerit në gjak të lartë ose të ulët. Për këtë arsye, ju mund të zhvilloni hypoglycaemia ose hyperglycemia pa e kuptuar, të cilat mund të jenë serioze nëse nuk trajtohen sa duhet. Mos harroni, mjekimi i gripit trajton vetëm simptomat ndërsa trupi rimëkëmbet. Shpeshtësia e testimit të glukozës në gjak varet nga rrethanat tuaja të veçanta dhe nga ilaçet që merrni. Nëse jeni me ilaçe që shkaktojnë hipo, këshillohet të provoni çdo disa orë për të monitoruar nëse nivelet e sheqerit tuaj janë duke shkuar shumë të larta ose të ulëta. Nëse nuk merrni medikamente që shkaktojnë hipo, testimi i glukozës në gjak ende mund të jetë i dobishëm për të siguruar që nivelet e sheqerit të mos përparojnë shumë.

  Çfarë e emocionoi Valbona Peraj që e bëri të qajë ….

Diabeti, ketonet dhe gripi

Nëse merrni insulinë, rekomandohet të kontrolloni për ketonet nëse nivelet e glukozës në gjak rriten mbi 15 mmol/ L. Nëse ketonet tuaja bëhen shumë të larta, është e mundur që të bini në koma diabetike dhe kjo mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet. Ketonet duhet të kontrollohen rregullisht, dhe diabeti juaj duhet të jetë në gjendje t’ju informojë për testimin e ketonit.

Ushqimi

Shumë njerëz me diabet nuk ndihen të uritur ose të etur nëse kanë grip. Megjithatë është e rëndësishme që të vazhdoni të ndiqni një dietë të shëndetshme dhe të pini lëng të rregullt për të ndihmuar në menaxhimin e sheqerit tuaj në. Idealisht, mos ndryshoni shumë planin tuaj të vaktit.

Vaksinimi

Njerëzit me diabet konsiderohen si grup “në rrezik” kur bëhet fjalë për gripin sezonal. Nëse nuk mund të hani është e këshillueshme që të pini pije me karbohidrate për të siguruar trupin tuaj me energji. Vazhdoni të monitoroni ngushtësisht nivelet e glukozës në gjak dhe kërkoni ekipin tuaj shëndetësor nëse keni nevojë për këshilla në menaxhimin e niveleve të glukozës në gjak.