Haradinaj në Tagesspiegel: Kosova nuk është vepër e kryer krejtësisht

Kosova feston me 17 Shkurt 10 vjetorin e pavarësisë. Një intervistë me Kryeministrin Ramush Haradinaj për të arriturat dhe sfidat për vendin e tij nga Thomas Roser

Tagesspiegel: Zoti Haradinaj, a janë përmbushur pritjet tuaja të pavarësisë në dhjetë vite?

Ramush Haradinaj: Lindja e një kombi nuk është proces i lehtë. Kosova ka mësuar një mori leksionesh. Ne duhet ta përmirësojmë punën qeverisëse, shtetin e së drejtës, ekonominë. Ne jemi aty ku jemi. Mirëpo ne nuk dorëzohemi dhe duhet t’u dalim në ballë problemeve. Sepse ky është vendi ynë dhe një vend tjetër për të jetuar nuk e kemi.

Tagesspiegel: A e kuptoni dëshpërimin e qytetarëve të vendit tuaj?

Ramush Haradinaj: Është e vërtetë që në Kosovë ka shumë gjëra me të cilat njeriu nuk mund të jetë i lumtur. Kosova nuk është vepër e kryer krejtësisht. Institucionet qeveritare duhet që në luftën kundër korrupsionit ta fitojnë besimin e qytetarëve. Duhet të sjellim më shumë investitorë në vend, duhet t’i përmirësojmë resurset tona dhe ta shfrytëzojmë më mirë potencialin tonë.

Tagesspiegel: Kush është ose kush janë shkaqet se Kosova nuk është zhvilluar deri tashti ashtu siç para dhjetë vitesh është shpresuar.

Ramush Haradinaj: Gjithsesi që ka të arritura. Kosova është njohur, financat e shtetit janë forcuar. Kështu sivjet kemi aprovuar një buxhet prej 2 miliard Eurosh. Mirëpo në sfidat tona fatkeqësisht ende nuk kemi bërë sa duhet. Dhe për fat të keq edhe energjia e vrulli i BE-së dhe SHBA-ve janë ndalur paksa. Edhe fakti që pesë vende anëtare të BE-së ende nuk e njohin Kosovën dhe nuk kemi një marrëveshje me Serbinë nuk po na e bëjnë jetën më të lehtë.

Tagesspiegel: Për herë të parë fuqitë mbrojtëse të Kosovës kanë kritikuar ashpër dhe haptazi për shkak të iniciativës për shfuqizimin e Gjykatës së Posaçme për krimet e luftës së UÇK-së. A janë marrëdhëniet me partnerët perëndimorë në krizë?

Ramush Haradinaj: Ne ndjejmë përkrahjen e SHBA dhe të BE e cila për neve është shumë e rëndësishme. Ne kërkojmë para së gjithash nga BE për ndihmë, që ta gjejmë një rrugë e cila sidomos pesë vendet e BE-së të cilat s’e kanë njohur Kosovën- të mos na bllokojnë dhe ta njohin shtetin. Me këtë edhe Serbia do të lehtësohej dhe do të normalizonte marrëdhëniet me Kosovën.

Tagesspiegel: Mirëpo si i sqaroni reaksionet irrituese për iniciativën suaj?

Ramush Haradinaj: Iniciativa ka qenë një shprehje e jetës demokratike të parlamentit tonë. Mendimet e deputetëve nuk janë gjithmonë shprehje e obligimeve dhe marrëveshjeve ndërkombëtare. Mirëpo iniciativa nuk pati sukses, pra nuk do të ketë një epilog. Njëkohësisht kritika për Gjykatën Speciale ndahet nga shumë juristë.

  LDK kundër shfuqizimit të Speciales, braktis mbledhjen e Kryesisë

Tagesspiegel: Opozita beson që ju dhe Presidenti Thaçi qëndroni prapa kësaj iniciative në mënyrë që të pengoni aktakuzat e mundshme ndaj jush. Cila është pozita juaj për këtë Gjykatë?

Ramush Haradinaj: Kur është miratuar Gjykata në vitin 2015 Partia ime ka votuar kundër. Partia e ka parë si një Gjykatë selektive e cila merret vetëm me shqiptarët e Kosovës. Pokështu ka qenë kundër që Gjykata të veprojë jashtë territorit të vendit tim. Pozita ime si Kryeministër është që i respektoj vendimet e Parlamentit.

Tagesspiegel: Ju pra niseni nga ajo që Gjykata do të nisë me punën siç është planifikuar?

Ramush Haradinaj: Nuk do të ketë ndryshime. Iniciativa nuk do të mund ta bllokonte punën e Gjykatës pasi që dy të tretat e nevojshme janë absolutisht joreale. Tash kjo Gjykatë ekziston, ka kritika- mirëpo kjo është normale për çdo shoqëri.

Tagesspiegel: Megjithatë mediat e vendit tuaj kanë kolportuar me mosmarrjen e vizës për juve për SHBA dhe Britani të madhe duke e ndërlidhur me disonancat me partnerët kryesorë.

Ramush Haradinaj: Natyrisht që nuk mundem të flas për vendimet e qeverive tjera për personin tim. Mirëpo unë nuk e kam aspak këtë përshtypje. Viza për Britaninë e Madhe për ngjarjen e Londrës e proceduar nga zyra ime tashmë ka ardhur.

Tagesspiegel: Edhe gruzianët dhe ukrainasit për udhëtime në BE nuk kanë nevojë për viza, kosovarëve ende nuk ju është bërë e mundur kjo. Pse keni kaq shumë vështirësi të përmbushni kriterin e BE-së dhe ta aprovoni marrëveshjen kufitare me Malin e Zi?

Ramush Haradinaj: Shumë ekspertë besojnë që në atë marrëveshje është bërë një gabim dhe Kosova humbet territor. Pasi që në Parlament duhen dy të tretat e nevojshme për aprovim, jam duke kërkuar rrugë për të gjetur bindjen që ky territor është i sigurtë. E shoh si fatkeqësi që BE-ja e ka ndërlidhur liberalizimin e vizave me këtë çështje. Sepse në vend që për politikë një shoqëri po sanksionohet për shkak të një marrëveshjeje kufitare. Ky nuk është një trajtim i mirë për një komb që ka kaq shumë ndjenja proeuropiane.

Tagesspiegel: Dialogu i përkrahur nga BE-ja me Serbinë tash disa vite ka ngecur. A prisni së shpejti një përparim?

Ramush Haradinaj: Për Kosovën por njësoj edhe për Serbinë. Një Traktat i Paqes është shumë i rëndësishëm. Gadi dy dekada tashmë ka përfunduar lufta. Është koha që Kosova dhe njerëzit e saj të kenë perspektivë të qartë.

Tagesspiegel: Cilat zhvillime i prisni në dhjetë vitet që vijnë për vendin tuaj?

Ramush Haradinaj: Jemi të vendosur për integrimet euroatlantike. Ne do të jemi pjesë e përgjegjshme dhe vetëdijshme e familjes Europiane, rajonit dhe NATO-s.